We willen jou,
Een ochtend, een avond, een dag of een hele week,
Voor een goed verhaal, je gezelligheid, je slechtste kunstwerk ooit, je beste kunstwerk ooit, een slechte mop of je neemt een mooie huiskamerplant mee, ook leuk!

Kortom;

Alles mag. Alles kan.
Alles goed. niets moet.

“Het Gele Huis gaat twee toffe feesten organiseren!
Zo openen we Het Gele Huis op 7 juli met een Silent Disco.
Het thema van de avond is Stort Oranje.”

Wat houdt het in?

In 2017 verrijst voor het derde achtereenvolgende jaar in Zundert Het Gele Huis. Een manifestatie van kunstenaars, artiesten, culturele ondernemers, andere creatieve geesten en buurtbewoners. Vrij naar het van oorsprong uit Amerika afkomstige festival Burning Man, wordt in een leegstaand pand in Zundert een minivrijstaat voor kunst en cultuur gevormd. Een plek die luwte biedt voor het ontstaan van nieuwe ideeën en uitingsvormen. Een veilige biotoop voor het ondenkbare, het ongrijpbare, het onbenoembare, en het alle – dan – wel – niet – daagse.
Net als Vincent van Gogh met zijn Gele Huis voor ogen had: een woon- en werkplaats waar kunstenaars elkaar ontmoeten en inspireren. En waar kan dat beter dan in het geboortedorp van Van Gogh? Dit jaar zal Het Gele Huis letterlijk op zijn geboortegrond verrijzen. In het leegstaande pand aan de Markt 25 in Zundert, naast het ouderlijk huis van Van Gogh, woonden de tantes van Van Gogh waar Vincent vaak over de vloer kwam.

Het Gele Huis in Zundert neemt het begrip “kunstenaar” echter wat breder. Iedereen die enthousiast is iets bij te dragen in het gele huis, is welkom. Zo kunnen een internationaal bekende kunstenaar en locals zomaar de handen ineenslaan en samen aan de slag gaan. Omdat het klikt. Omdat het kan.

Het pand wordt na afloop gesloopt, dus ontelbaar veel mogelijkheden. Laat je inspiratie de vrije loop.

 

 

Voor wie?

De tijdelijke bewoners van Het Gele Huis worden van te voren uitgenodigd, maar kunnen die week ook spontaan binnen komen vallen. Kunstenaars en studenten van kunstvakopleidingen van verschillende disciplines zijn uitgenodigd en hebben hun komst bevestigd. Twee makers uit Litouwen komen een week werken aan een voorstelling en installatie. Twee theatermakers gaan met de ruimtes aan de slag, graffiti artist komen de buitenkant onder handen nemen en we houden een een fotowedstrijd geleid door professionele fotografen en eindexamenkandidaten van St Joost. Zo wordt in het pand de gehele week kunst gemaakt en geëxposeerd en is het open voor publiek. De week eindigt met cultuurnacht Starry Night, een perfect presentatie moment voor 250 man publiek.

 

 

“We willen jou,
Een ochtend, een avond, een dag of een hele week,
Voor een goed verhaal, je gezelligheid,
je slechtste kunstwerk ooit, je beste kunstwerk ooit,
een slechte mop of je neemt een mooie huiskamerplant mee,
ook leuk!”

Arty Party, Party Arty

We komen dit jaar met nog meer nieuws. Het Gele Huis gaat twee toffe feesten organiseren! Zo openen we Het Gele Huis op 7 juli met een Silent Disco. Het thema van de avond is Stort Oranje, waarbij iedereen een voorwerp mee moet nemen, wat verwerkt zal worden in het kunstwerk van Rimanta en Angelica (zie hieronder).
Daarnaast vindt nog een echte piepschuimparty plaats en een jamsessie.

 

 

Tijdelijkheid Der Dingen

Kunstenaars Rimanta Tavo en Angélica Somma gaan met buurtbewoners aan de slag met het maken van het Community Art project: Tijdelijkheid Der Dingen.

Zij gaan samen met bewoners van de Willaert en de Burgemeester Manderslaan voorwerpen verzamelen. Voorwerpen die mensen niet meer gebruiken, maar steeds niet weggooien, omdat er (vaak) een verhaal aan vast zit. Deze voorwerpen verwerken ze samen met de buurtbewoners in een 3D installatie die van buiten het pand, door het raam naar binnen loopt. Het kunstwerk blijft de hele week van Het Gele Huis groeien, door toevoegingen van bewoners uit Zundert. De verhalen achter de voorwerpen schrijven mensen op en worden verwerkt in een logboek dat bij het kunstwerk hoort.

 

 

Centraal bij het Gele Huis staat ‘geven’. Wij verzorgen het materiaal en de mogelijkheden, iedereen die binnen komt ‘geeft’ de rest. Om zo vervolgens weer opnieuw geïnspireerd te raken, nieuwe dimensies te ontdekken of vooral een hele toffe tijd te hebben. Deelnemers aan Het Gele Huis worden dus ook geacht zelfvoorzienend te zijn in hun behoeften zoals eten, drinken en een slaapplek.

Volg Het Gele Huis via Facebook.