Starry Night bundelt muziek, dans, toneel en literatuur op één avondwandeling, als een kleine kunstnacht. Vrij naar het gelijknamige, wereldberoemde schilderij van Vincent van Gogh laat het publiek zich onderdompelen in een inspirerende nacht vol sterren, letterlijk en figuurlijk.

Na een zeer geslaagde editie in 2016, behouden we in 2017 hetzelfde format. In deze editie stelt u zelf het programma samen met een vooraf af te halen programma en plattegrondje! We maken het u extra moeilijk, want het is onmogelijk alle locaties te bezoeken. Kiezen dus!

De avond start bij Het Gele Huis, dit jaar in voormalig schoenenwinkel De Roos (Markt 25 te Zundert). Kaartjes zijn via bovenstaande linken te bestellen of bij het VVV-kantoor in het Van Goghhuis. Zie hieronder het programma.

“In elke Starry Night schuilen de beginselen van Rotor: kunst, cultuur en toeval.”

De Gestampte Meisjes met Ballen
Locatie:
Tijden: 20.00u, 21.00u, 22.00u

Duur: 20 min

Lieve mannen,
Jullie hebben het niet gemakkelijk gehad de afgelopen tijd, hè! De vrouw wordt steeds meer man. Ze heeft haar eigen baan, ze plakt haar eigen band en zet zelf het IKEA-nachtkastje in elkaar. Het is hoog tijd dat jullie weer op het voetstuk worden gezet dat jullie verdienen. Dus mannen, deze is voor jullie.
Esmée van Liere, Ymke van Hoof en Thenera van der Pluijm vormen sinds 2015 de Gestampte Meisjes hebben sindsdien al verschillende prijzen binnengesleept. Afgelopen jaar stonden de meiden in de halve finale van het Leids Cabaret Festival. Energiek en brutaal, moet je gezien hebben!

Basickx met Run Boy Run
Locatie: tussen Katerstraat 48 en 50
Tijden: 19.45u, 20.30u, 20.45u, 21.30u, 21.45u

Duur: 5 min

Een rauwe choreografie op een verborgen pleintje. Zes ervaren danseressen, verrassend en snel. Perfect om even tussendoor te zien, de energie te voelen en een stukje Zundert te ontdekken dat je waarschijnlijk nog niet kent.

Naomi Steijger met Vorst op je vierkante meter
Locatie: tussen Beukenlaan 12 en 24
Tijden: 20.50u, 21.50u, 22.45u

Duur: 20 min

Vorst op je vierkante meter is een solo van Naomi Steijger, onder het motto: “Groot is mooi en veel is lekker maar vaak zit de wereld je te wijd.” In een wereld waarin steeds meer gebouwen van glas zijn, waarin we haast hebben en alles schoon en steriel wordt gehouden, mist de moderne holbewoner een plek om zich terug te trekken. Steriele wooncomplexen zijn onbewoonbaar voor luis of muis maar als ons ongedierte zich er ongemakkelijk voelt, voelt de mens zich er ook niet thuis.
Veel humor op een passende locatie.

Mees Walter en Silke van Kamp met FAUX-PAS
Locatie: Beukenlaan 24
Tijden: 20.30u, 21.15u, 21.30u, 22.15u,
22.30u

Duur: 15 min

We zijn heel blij dat we met Starry Night werk van dit jong talent uit Zundert kunnen laten zien. Mees Walter is geboren in Zundert en zit nu in het derde jaar van de performance opleiding op de toneelschool in Maastricht. Op Starry Night laat hij een korte film installatie zien; op een verborgen plekje komen beelden, geluiden en woorden over je heen.

“Duizenden lichtgevende beelden zwerven door mijn hoofd.
Zonder zich ooit ergens aan te hoeven hechten.
Zonder zicht te hoeven laten ontfermen door woorden.”

Princenhage’s Mannenkoor
Locatie: Annakapel
Tijden: 20.00u, 20.45u, 21.30u, 22.10u

Duur: 20 min

Princenhage’s Mannenkoor
Al meer dan 104 jaar weet het Princenhage’s Mannenkoor in Breda, maar ook in de wijde omgeving daarvan, muziekliefhebbers te boeien en zangers aan te trekken. Van een kleine zangvereniging uit het toenmalige Princenhage, een deelgemeente van Breda, is het mannenkoor uitgegroeid tot een regiokoor van formaat. Laat je imponeren door dit koor in de mooie Anna kapel.

Alyssa Gonzalez
Locatie: Meirseweg 13
Tijden: 20.00u, 21.00u, 22.00u

Duur: 20 min.

Het wachten op een huisgenoot die de gemeenschappelijke keuken maar niet verlaat, leidt tot een oneindig isolement waarin het hoofdpersonage langzaam wegglijdt in een psychotische staat van zijn. Langs, op het eerste gezicht, incoherent gebrabbel waarin herinneringen en trauma’s bijna onzichtbaar aan het licht komen, wordt het publiek meegenomen langs de krochten en de wonderlijke schimmen in het hoofd. 
Alyssa is een derdejaars studente aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en maakte indruk op het 39 graden festival, waardoor wij haar graag op Starry Night wilden hebben!

Noortje Haegens met Beyond trees
Locatie: De Roskam
Tijden: doorlopend

De bomen maken zich niet druk. Zij staan grondig in het landschap, met fractale patronen bieden zij sereniteit. Vanuit de stam vormt zich een evenwichtige kroon, naar boven reikend lijken het armen die zich uitstrekken naar de hemel. De kale kronen gaan in elkaar over en vormen eindeloze structuren.
Wie heeft dat vroeger niet gedaan, ronddraaien met je blik naar boven om de hele wereld in één oogopslag te zien, en daarna misselijk neervallen. Dit keer kun je neervallen op een wel heel bijzondere plek. Opgewacht in stijl, mag je twee aan twee naar binnen…

Migle Pauliukaityte en Remis Scerbauskas met De Kus
Locatie: Het Gele Huis
Tijden: Doorlopend

Los van sociale status, religie, ras, geslacht, leeftijd, ervaring, opleiding is de kus een bekend en herkenbaar moment in ons leven. De kus kan verschillende betekenissen hebben: een begroeting, een felicitatie, troost, een teken van dankbaarheid of passie.
Twee Litouwse kunstenaar komen voor een week naar Zundert om in Het Gele Huis kusjes te verzamelen. Ze noemen zichzelf de kusjesjagers.
De Litouwse makers verwerken hun verzameling in een video-installatie die tijdens Starry Night te zien zal zijn in Het Gele Huis.

Lizzy Vliegenthart
Locatie: Bredaseweg 5
Tijden: 20.15u, 20.45u, 21.15u, 21.45u, 22.15u, 22.45u

Duur: 10 min

Gedichten op een idyllische plek.
Over Lizzy:
Peter vindt mij lief. Mama vindt mij complex. Tijn vindt mij vernieuwend. Sydney vindt mij eigenaardig. Papa vindt mij authentiek. Marit vindt mij bijzonder. En af en toe vind ik het leven een beetje stom.
Ik ben Lizzy en ik schrijf gedichten.

Walther Ligtvoet
Locatie: Katerstraat 18
Tijden: 20.15u, 20.25u, 21.15u, 21.45u, 22.15u,
22.45u

Duur: 10 min

Walther Ligtvoet (Breda, 1969) is vanuit passie zijn weg als dichter en schrijver aan het exploreren. Zijn onlangs uitgebrachte debuutbundel is enthousiast ontvangen. Hij staat regelmatig op verschillende podia in het hele land en is medeorganisator van het open podium WoordDingen te Breda.

Simon Mulder
Locatie: Meirseweg 15
Tijden: 19.40u, 20.30u, 20.40u, 21.30u, 21.40u

Duur: 10 min

Simon Mulder woont in Amsterdam, is dichter, voordrachtskunstenaar, organisator van poëzie- en muziekevenementen rondom literair-historische onderwerpen en met moderne dichters en musici bij Stichting Feest der Poëzie, oprichter van handgemaakt poëzieperiodiek Avantgaerde, docent klassieke talen en promovendus in de historische taalwetenschap. Met zijn mooie dictie en bijzondere voorkomen, neemt hij je gedachten mee. www.simonmulder.nl / www.feestderpoezie.nl

Stefan Cools
Locatie: Gallerie Van Gogh Huis (Markt 27)
Tijden: 22.00u tot 24.00u

Doorlopend

Deze maand is Stefan Cools artist in residence in het Van Gogh Huis. Het artistiek onderzoek van Cools richt zich op de transformatie processen van de vlinder. Het gaat hem met name om meconium, een gekleurde stof die vlinders uitscheiden wanneer zij uit hun pop komen. Cools’ onderzoek richt zich op het onderscheiden van
verschillende kleuren meconium bij verschillende soorten vlinders. In zijn nieuwste project is hij bezig met nachtvlinders. Loop langs om hem met zijn bijzondere project aan het werk te zien.

Filmhuis Zundert
Locatie: Cultuurcentrum Zundert (Molenstraat 5)
Tijden: doorlopend

Duur: max 10 min.
Kijk tijdens Starry Night een korte film in de filmkar van het Filmhuis Zundert op het terras van Bij Ons. Lekker met een drankje, even een moment van rust. In de filmkar worden doorlopend twee korte films gedraaid:
1. GRATIS van Tobias Smeets (2016) / 9 minuten
2. KANSLOOS van Joris van de Berg (2012) / 9.40 min.

Rick van Strien – expositie Dwalen door Zundert
Locatie: Van Goghkamer/ Van Gogh Huis
Tijden: doorlopend, maar LIVE presentatie door Guus Dam om 20.00 & 23.00 uur

In deze expositie met schilderijen van Rick van Strien gaat het over de perceptie van de Van Gogh route in Zundert. Persoonlijke indrukken van verschillende plekken langs de route, samen met de indrukken zoals beschreven in de brieven van Vincent van Gogh. De expositie wordt ondersteund door gesproken teksten. De tentoonstelling is een benefietexpositie. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Van GoghHuis.

Lucifers slagwerk en Chicks with Sticks
Locatie: Markt Zundert
Tijden: 19.50u, 20.25u, 21,50u en 21.50u Lucifers Slagwerk, 23.15u Chicks with Sticks

Duur: 10 min

De naam van de Bredase groep slaat vooral op de vurige passie voor het drummen, waardoor de drumstokjes door al dat getrommel als lucifers in brand vliegen. Tot 22u laten muzikanten en oprichters van Lucifers slagwerk Tim Duijf en Silvester van Rijckevorsel hun professionele drumkunsten horen vanaf de Markt. Om Starry Night met een knal af te sluiten komen Chicks with Sticks hen versterken voor een spetterende afsluiting om 23.15u. Beide de moeite waard om lekker in het ritme te komen.

Oude jazz door hippe mannen
Locatie: Het Gele Huis
Tijden: 23.30u tot 1.00u

Een jazztrio bestaande uit Bart van der List (trompet), Frederick Gladdines (basgitaar) en Bas Adriaansen (gitaar) verzorgt live swingende achtergrond muziek tijdens het na borrelen. Bas heeft inmiddels het conservatorium afgerond, Bart en Frederick zijn nog volop bezig met hun opleiding. Deze mannen brengen een tof sfeertje mee, waarbij er gekletst en gedanst kan worden op hun swingende jazz klassiekers.

Handlezer Charlotte Notenboom
Locatie: Het Gele Huis
Tijden: 20.00u tot 21.00u en 21.30u tot 22.30u

Duur: max 10 min

Altijd al je toekomst willen zien? Of brandende levensvragen waar je maar geen antwoord op krijgt? Met Starry Night hebben wij daar een oplossing voor. Handlezer Charlotte Notenboom gaat met een theatrale touch in op een belangrijk thema in je leven en helpt je vragen te beantwoorden. Serieus, of met een knipoog, erg leuke toevoeging vinden wij.

het zuid land met HET VERLANGEN VAN DE EENZAAT
Locatie: Het Gele Huis
Tijden: 19.30u, 20.05u en 21.00u

Duur: 20 min

het zuid land bestaande uit de twee theatermakers Hidde Brouwers en Jorg van den Kieboom (van o.a. KEES WAS HIER en HOE PEER EEN POES WERD met Het Zunderts Toneel), hebben een week lang een ruimte in Het Gele Huis ter beschikking. Iedere dag experimenteren ze met een andere gastspeler en laten ’s avonds het resultaat zien. De eerste twee dagen zijn al zo’n succes dat we graag met Starry Night een aantal scenes laten zien. Let op, maar beperkte ruimte beschikbaar. Dit alles vanuit de titel: het verlangen van de eenzaat.

Helpende Handen

Starry Night kan geen doorgang vinden als we niet als zo vaak in Zundert een beroep kunnen doen op fijne mensen, vrijwilligers, mensen die hun handen, tuin, huis, auto, verkleedkleding, lampen, of anderszins belangeloos ter beschikking stellen. Maar ook bedrijven zetten zich vaak met liefde in voor ons.

Spinder interieurbouw: verzorgde de locatiesterren
Hotel de Roskam: stelt een hotelkamer ter beschikking

Afbeeldingen vorige edities